Wat is Reiki?

Het woord “Reiki” is samengesteld uit twee betekenisvolle Japanse karakters: “rei” en “ki”. “Rei” staat voor “universeel”, en “ki” betekent “levensenergie”. Reiki is geen wondermiddel of toverdrank, maar een natuurlijke geneeswijze die gebruikmaakt van de energie die in alles wat leeft aanwezig is. Het is diezelfde energie die het leven in al die wezens doet stromen. En het mooie is dat deze energie niet iets externs is, het zit in ons, om ons heen, en het is een integraal onderdeel van wie we zijn.

Denk eens aan de wereld om je heen: de dieren, planten, bomen, stenen en bloemen. Ze bevatten allemaal energie. Hoe kan een plant anders groeien? Of een dier leven? Onbewust hebben we allemaal al kennisgemaakt met Reiki, omdat we vaak instinctief naar pijnlijke plekken grijpen en er onze handen op leggen. Waarom doen we dat? Omdat we ergens diep van binnen weten dat aanraking kan helpen, verzachten en genezen. En dat is precies wat Reiki doet, maar dan met bewuste aandacht.

Reiki werkt als een kalmerende bries die je terugbrengt naar een staat van evenwicht, niet alleen op fysiek niveau, maar ook op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Het stroomt daar waar op dat moment heling nodig is en stimuleert de zelfgenezende krachten die ieder van ons bezit. Reiki zet een proces van heling in gang en verbindt je met je diepste zelf, voorbij oordelen en beperkende gedachten. Het biedt je de mogelijkheid om steeds meer te leven vanuit je kern, waardoor lichaam en geest de voeding krijgen die ze nodig hebben om in balans te komen.

Reiki en de reguliere geneeskunde

Het is belangrijk op te merken dat Reiki nooit een vervanging is voor reguliere medische hulp, maar eerder een aanvulling daarop. Het kan ook uitstekend worden gecombineerd met andere alternatieve therapieën. Reiki is niet beperkt tot mensen; het kan ook dieren en zelfs planten helpen.

Dit prachtige systeem van heling, genaamd Reiki, heeft zijn oorsprong in de ontdekking van Mikao Usui, een Japanse hoogleraar aan de universiteit van Kyoto, rond het jaar 1900. Het is vanuit Japan naar het westen gereisd via een mondelinge overlevering die teruggaat tot de grandmasters, zoals Mikao Usui, Chuijro Hayashi, Hawayo Takata, Phyllis Lei Furumoto en de huidige grandmaster Johannes Reindle. Deze spirituele afstammingslijn wordt Usui Shiki Ryoho genoemd.

Usui Shiki Ryoho, zoals beoefend en onderwezen in deze traditie, kent een vaste vorm van lesgeven, behandelingen in een vaste reeks posities, en het delen van de geschiedenis van Reiki. Het leert ons ook de waarde van de vijf reikiprincipes, die ons begeleiden op onze reis naar innerlijke harmonie en heling.

In de traditie van Usui Shiki Ryoho, blijft het verhaal van Reiki voortleven, een verhaal van universele liefde, heling en verbondenheid dat ons herinnert aan de kracht van de levensenergie die in ons allen stroomt. Het nodigt ons uit om deze energie te omarmen, te delen en door te geven, en zo een diepe ontspanning en innerlijke rust te vinden in een wereld die soms chaotisch kan zijn. Reiki is een geschenk aan de wereld, een geschenk dat ons herinnert aan de schoonheid en de genezende kracht van de natuur en van onszelf.