Wat is Reiki?

Reiki komt uit Japan, Het woord “Reiki” is samengesteld uit twee Japanse karakters, “rei” en “ki”, die respectievelijk “universele” en “levensenergie” betekenen. Het is een natuurlijke geneeswijze. Het is de energie die aanwezig is in alles wat leeft, en het leven in alles weer laat stromen. Het is een energie die in ons allemaal zit en om ons heen is, maar niet los van ons staat. Als je kijkt naar dieren, planten, bomen, stenen en bloemen weet je misschien wel dat die ook energie bevatten. Hoe kan een plant anders leven? of een dier? Onbewust gebruiken we vaak al Reiki. Kijk naar hoe impulsief wij met onze handen naar een pijnlijke plek grijpen of de hand er op houden. Ervaring leert ons, dat het vasthouden van de pijnplek, de pijn doet afnemen. Waarschijnlijk omdat wij mensen bewust of onbewust wel weten dat een aanraking kan helpen, kan verzachten en helen. Dat is wat Reiki doet, maar dan met iets meer aandacht.

Werking van Reiki

Reiki werkt ontspannend en brengt je weer in balans op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau, het werkt dus op jouw systeem als geheel. Reiki werkt daar waar het op dat moment nodig is. Het stimuleert de zelf genezende vermogens die ieder mens in zich heeft. Reiki zet een helingsproces op gang en verbind je met je ware natuur, voorbij oordeel en beperkende gedachten en biedt de mogelijkheid om steeds meer vanuit je essentie te leven, dat lichaam en geest weer voeding krijgen om zichzelf in balans te brengen. Reiki wordt gezien als een ondersteuning bij lichamelijke of mentale klachten. Maar ook om zelf iets te kunnen doen voor je ontspanning en te ontdekken wie je werkelijk bent. In de meeste gevallen ervaart men na een Reikibehandeling een diepe ontspanning en innerlijke rust.

Reiki en de reguliere geneeskunde

Reiki gaat altijd samen met de reguliere medische hulp, maar komt nooit in de plaats van. Ook is het goed te combineren met andere alternatieve therapieën. Met Reiki kun je niet alleen mensen maar ook dieren en planten behandelen.

Ikzelf werk en geef les in de traditie van Usui Shiki Ryoho. Reiki is ontdekt door Mikao Usui, een Japanse hoogleraar aan de universiteit van Kyoto rond 1900. Het systeem van deze beoefening noemen wij Usui Shiki Ryoho.

Usui Shiki Ryoho

Het is van Japan naar het westen gekomen, door een mondelinge overlevering via de grandmasters, Mikao Usui, Chuijro Hayashi, Hawayo Takata, Phyllis Lei Furumoto en de huidige Johannes Reindle. Dit noemen wij de spirituele afstammingslijn van Usui Shiki Ryoho.
De kenmerken van deze beoefening zijn de vaste vorm van lesgeven, behandelingen in een vaste reeks posities, het vertellen van de geschiedenis van Reiki, het leven van de vijf reikiprincipes.